De dienst jeugd binnen de provincie Vlaams-Brabant zocht naar een manier om 8 gemeenten te begeleiden bij het onderzoeken hoe zoveel mogelijk kinderen van 2,5 tot 12 jaar meer cultuur dichtbij huis kunnen doen beleven en hoe daarrond duurzame partnerschappen kunnen worden opgezet. Levuur werd ingeschakeld om dit traject vorm te geven.
Het project Kindercultuur is voortgesproten uit de gekende Kinderhoogdagen die onder meer tot doelstelling hadden de relatie tussen kinderen en cultuur op lokaal vlak te verankeren. Dat lukte niet altijd meteen en daarom lanceerde de provincie Vlaams-Brabant in 2013 een nieuwe oproep voor gemeenten. 8 kandidaten werden geselecteerd: Aarschot, Zoutleeuw, Sint-Pieters-Leeuw, Meise, Geetbets, Londerzeel en twee clusters van 2 à 3 gemeenten in de rand van Brussel.
Het hoofddoel van het traject Kind & Cultuur was om deze 8 gemeenten in opdracht van de jeugddienst van de provincie Vlaams-Brabant intensief te begeleiden in het proces om te komen tot een mooi maar ook blijvend product rond kindercultuur in hun gemeente. Daarnaast was het ook belangrijk om de samenwerking tussen de aanbieders van kindercultuur te stimuleren alsook om kennisopbouw, inclusief werken en toegankelijkheid te bevorderen.
Levuur en de Leuvense kunsteducatieve organisatie Artforum gingen de uitdaging aan. Beide organisaties sloegen de handen in elkaar om voor iedere gemeente een begeleidingstraject op maat te ontwikkelen.
Levuur focuste in de begeleiding vooral op het procesmatige, participatieve luik met specifieke aandacht voor (duurzame) resultaten. Artforum zette voornamelijk haar inhoudelijke expertise in rond kunst voor en met kinderen. Aangezien proces en inhoud best in elkaar worden geplugd, hebben we het geheel echter in co-creatie, en samen met de deelnemende gemeenten aangepakt.
Een succesvol project vraagt meer dan een goed idee. In elke fase duiken er potentiële moeilijkheden op: hoe betrek je álle relevante stakeholders, ook wie moeilijk te bereiken is, zoals kinderen? Hoe bouw je voort op bestaande structuren zonder verstrikt te raken in oude gewoontes?
Wij zochten verrassende en inclusieve manieren om cultuur te brengen, maar dat vraagt lef en creativiteit. Partners bij elkaar brengen is niet vanzelfsprekend – samenwerking kan botsen of vertragen. De communicatie moest daarom helder én consistent zijn.
Levuur is deze uitdagingen aan gegaan met een combinatie van visie, ervaring en betrokkenheid. We verbinden mensen, versterken netwerken en bouwen aan iets dat blijft.
Fase 1 – In kaart brengen
Vaste ingrediënten van de begeleiding waren het in kaart brengen van de lokale situatie: cultuuraanbod, cultuurhuizen en –verenigingen … maar ook andere cultuurspelers, waarbij we verder keken dan de usual suspects (OCMW, kunstenaars, ouders, betrokken burgers …). Hierdoor breidde het lokale netwerk uit en ontstonden in heel wat gemeenten structurele samenwerkingsverbanden.
Fase 2 – Van dromen naar realiteit
Tijdens Vliegende Start-dagen ontmoetten lokale stakeholders (leerkrachten, ouders, kunstenaars, theatergezelschappen, jeugdbewegingen, schepenen, ambtenaren, cultuurdienst, sportverenigingen, natuurverenigingen …) elkaar en droomden en visualiseerden ze wat de kracht zou zijn als de opzet van het traject in hun gemeente gerealiseerd zou zijn. Ze formuleerden nadien gezamenlijke doelen, bedachten de eerste acties en smeedden banden. De kerngroep die hier telkens uit werd gevormd, nam het traject in handen en zette de doelstellingen om in concrete acties.
Iedere gemeente is anders, dus werken op maat was hier steeds aan de orde.
In dit project werd ook volop (en met succes) geëxperimenteerd met kinderparticipatie. Zo waren het in Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw en vooral in Geetbets de kinderen zelf die - door middel van droomoefeningen - bepaalden rond welke thema’s het traject Kindercultuur zich moest ontwikkelen.
Fase 3 – Van elkaar leren
Op twee momenten brachten we de 8 gemeenten samen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Zo ontstond een lerend netwerk rond deze thematiek.
Fase 4 – En evolueren tot een duurzame realiteit
Verschillende evaluatiemomenten droegen bij tot het benoemen van succesfactoren en knelpunten. Van daaruit kon het verhaal in iedere gemeente vaste grond krijgen en op een duurzame manier worden verdergezet.
“Al snel werd duidelijk dat de expertise van Levuur op vlak van participatietrajecten een grote meerwaarde is voor elk van de 8 gemeenten. Zo werd bij elke gemeente een uniek traject uitgezet van A tot Z”.
Na een traject van 2 jaar (2014-2015) mocht het resultaat er zijn. Iedere gemeente had haar eigen succesverhaal met resultaat op maat en in iedere gemeente waren duurzame nieuwe netwerken ontstaan die samenwerken om meer kinderen van meer cultuur te laten genieten. Enkele concrete voorbeelden:
Sint-Pieters-Leeuw
In Sint-Pieters-leeuw is de traditie gestart van een jaarlijkse Kunstenfoor: zie https://sint-pieters-leeuw.eu/2016/09/25/2de-kunstenfoor/
Aarschot
In Aarschot zijn verschillende acties uitgewerkt onder het logo ‘vliegende bwAt’: postkaarten getekend door kinderen, Dag van de Held, een caravan en een bakfiets die naar de wijken gaan… Zie: http://www.nieuwsblad.be/cnt/bldva_01858605
Zoutleeuw
Onder de naam ‘Koekeloere’ werd een rijk cultureel aanbod en een kinderkalender uitgewerkt. Daarnaast werd ook de jaarlijkse Kinderhoogdag in een nieuw jasje gestoken in samenwerking met veel nieuwe partners.
Londerzeel
In Londerzeel zijn de kinderen een hele week baas bij ‘Kinderen Baas’ en ontwikkelden ze het logo ‘de lond’ voor het samenwerkingsverband rond Kinderen en Cultuur, zie: http://www.nieuwsblad.be/cnt/blgra_02018880
Geetbets
In Geetbets is er heel sterk ingezet op kinderparticipatie en zijn ‘de Betsers’ opgericht, een collectief van 10- à 12-jarigen dat allerlei activiteiten organiseert: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151117_01976524
De Rand van Brussel
In de Rand sloegen een aantal centra de handen in elkaar om een kinder-doeboekje te ontwikkelen: http://www.nieuwsblad.be/cnt/blhde_02509104
Levuur bv
M. Theresiastraat 123, 3000 Leuven
BE 0834 994 608
© 2024 Levuur bv
Ik bouw bruggen met duurzame impact. Ik neem een bemiddelende rol, stel de juiste vragen en zet mensen aan tot actie op een zeer no-nonsense manier. Door transparantie en communicatie zorgen we samen voor betere en duurzamere resultaten. Als een vastberaden pitbull laat ik trajecten niet los, ondersteun waar nodig en daag uit om grenzen te verleggen. Met een achtergrond in psychologie en Change Management heb ik 20 jaar ervaring in het leiden van ingrijpende proces- en organisatieveranderingen, zowel lokaal als internationaal. Mijn specialisatie in bemiddeling en coaching helpt me om oplossingen te creëren waarin alle stakeholders zich betrokken voelen. Nu zet ik mijn expertise in voor lokale besturen en organisaties die impact willen maken.
Een enthousiaste verbinder, zo kan je mij omschrijven. Met als achtergrond een diploma als master in de psychologie startte ik mijn loopbaan binnen de NGO wereld en het maatschappelijk middenveld. Ik heb een grote nieuwsgierigheid en interesse in elke mens en perspectief. Ik ben sterk in verbinden ondanks verschillen en streef steeds naar inclusieve besluitvorming. Mijn hart gaat uit naar het binnentrekken van perspectieven die vaak niet gehoord worden en inclusief werken met diverse stakeholders. Mijn insteek is steeds oplossingsgericht. Ik voel aan wat echt leeft in een groep en ga hierover het gesprek aan, zodat gezegd wordt wat gezegd moet worden. Mijn hart gaat sneller kloppen van thema’s als klimaat, duurzaamheid, onderwijs, solidariteit, inclusie, cultuur, armoedebestrijding, zorg.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?
Fabian is cultuuranalist met een hart voor maatschappelijke verandering. Voortbouwend op ervaringen als toegepast onderzoeker, als onderdirecteur in de sociale sector en als procesbegeleider van verandertrajecten, ambieert hij een meer rechtvaardige en klimaatneutrale leefomgeving. Hij ziet het globale in het lokale en omgekeerd: hij beschouwt zichzelf als facilitator van veranderingsprocessen die beide perspectieven verbindt. Creatie, strategie en begeleiding zijn de krijtlijnen waarbinnen hij zich het liefst beweegt. Zijn leergierigheid en luisterbereidheid garanderen een aanpak met een frisse blik. Door rust te brengen en diep door te durven vragen, komt hij tot de essentie. Hij is Belg en Zweed, hij heeft op veel plaatsen gewoond, gereisd en een grote belangstelling ontwikkeld voor cultuur en natuur. Als hij niet op kantoor is, kom je hem waarschijnlijk tegen in het buitenleven.
Finlay is een Interaction Designer met een hart voor maatschappelijke verandering. Vanuit zijn achtergrond als ontwerper geeft hij processen vorm vanuit de noden en de middelen die zich aanbieden. Als procesontwerper- en begeleider engageerde hij zich in verschillende veranderingstrajecten rond onderwijs, inclusie, ruimtelijke planning, klimaat, technologie en herbestemming. Daarnaast is Finlay actief als ondernemer bij Levuur om technologische toepassingen in te zetten voor sociale cohesie te versterken, met oog voor minderheidsgroepen, nieuwkomers en personen met een handicap. Finlay gebruikt graag zijn technische vaardigheden als hefboom om mensen inspraak te geven, processen te visualiseren en te zorgen dat alles vlot loopt.
Hoi, ik ben Lies en begeleid mensen, organisaties en overheden graag op een verbindende manier doorheen processen. Dit werk doe ik nu al meer dan 20 jaar. Met intuïtie en creativiteit. En met een rugzak vol ervaring en een passie voor menselijke verbinding. Thema’s die me na aan het hart liggen zijn kunst en cultuur, natuur, klimaat, landbouw, armoedebestrijding en zorg. Ik werkte ook jaren met steden en gemeenten aan kernversterking. En duik graag in de fundamenten van een organisatie door samen op zoek te gaan naar missie, visie en waarden. Van co-creatie en echte samenwerking word ik blij. Zeker als de in een proces ontstane dynamiek ook duurzame effecten heeft.
Lang geleden behaalde ik een master in de filosofie. Naast enthousiast Levuur-teamlid ben ik ook actief als kunstenaar, coach en begeleider van collectieve rituelen.
Geertrui is een mensen-mens en een pionier die verschillende werelden combineert. Ze is van opleiding pol en soccer (UGent), waar ze haar maatschappelijk engagement kon botvieren. En is net zo goed de resultaatgerichte Master of Marketing (Vlerickschool). Ze legt verbanden in complexe systemen waarmee ze intussen met zóveel klanten aan de slag ging. Met haar enthousiaste en betrokken -maar ook sensitieve- manier steekt ze mensen en organisaties aan. Beperkingen zijn voor Geertrui creatieve uitdagingen. Sinds 2010 verzet ze bakens als bevlogen procesarchitect- en begeleider bij Levuur waar ze elke dag met nieuwe uitdagingen in diverse (overheids)sectoren te maken heeft. Met plezier.
Greet heeft een master in sociale wetenschappen (2002) en startte haar carrière in de bedrijfswereld. Na 10 jaar ervaring als HR manager in multinational contexten is zij sinds 2014 zelfstandig consultant en sinds 2018 verbonden aan Levuur als vennoot. Greet is op haar best als ze processen kan begeleiden waar change aan verbonden zit, en die impact kunnen hebben op verschillende stakeholders. Hoe complexer het project, hoe liever ze het heeft. Ze is sterk in aanvoelen wat er onder de waterlijn écht leeft bij mensen, en schuwt het gesprek er rond niet. Doorbraken creëren via verbindende communicatie in processen is haar ‘dada’. Thema’s rond mobiliteit, ruimtelijke ordening, migratie, inclusie en team-en organisatieontwikkeling zitten in haar expertise, waarbij zij graag de behavioural designaanpak toepast.
Ik ben Annemie en bestuurder van Levuur. Samen met Katrien, Hade en Wiske tracht ik vorm te geven aan ons mooie bedrijf.
Mijn hart ligt vooral bij ‘de metier’ zelf: samen met betrokken mensen uitdagingen vastpakken en samen voelen dat de weg van participatie de échte weg is om te komen tot duurzame en inclusieve oplossingen. Als procesarchitect vind ik het boeiend om die wegen uit te tekenen en als procesbegeleider kijk ik er steeds naar uit om die samen met stakeholders te bewandelen.
Ik voel me als een vis in het water binnen projecten van (lokale) overheden. Milieu, landbouw, mobiliteit, omgeving maar ook erfgoed, cultuur, sport, toerisme… En ik laat me ook heel graag gaan in visie, strategie, fusie, transitie…
Ik haal ook mijn hartje op als ik mijn jarenlange ervaring kan delen met anderen in inhouse trainingen of binnen opleidingstrajecten op maat.
Katrien studeerde bestuurskunde en relatie- en communicatiewetenschappen. Na een loopbaan als lokaal en provinciaal ambtenaar werd ze Levuriaan in 2019. De sterke afwisseling in opdrachten, klanten, betrokkenen en thema’s houden haar scherp. Katrien combineert graag opdrachten als procesbegeleider met die van projectmanager. Haar voorkeurthema’s zijn nog niet van de band gerold. De goesting om een opdracht vast te pakken ontstaat als er een oprecht - klein of groot - vraagstuk ligt waar velen een maatschappelijk belang bij hebben. Katrien maakt een erezaak van een sterke connectie met de klant en een hoog energieniveau in haar contacten. Ze denkt en werkt sterk visueel en doelgericht. Haar betrokkenheid op een vraag is soms te groot. De Limburgse tongval krijg je er altijd bij. Als bestuurder staat Katrien sinds 2021 mee aan het roer van Levuur.
Hade zet volop in op verbindingen tussen mensen, organisaties,… Zo startte ze na een carrière als onderzoeker, in 2011 bij Levuur, precies vanuit haar drang om in de praktijk beweging te brengen en impact te creëren. Hade is nieuwsgierig en gedreven, niet bang van complexiteit, niet snel ‘content’ en gul in het delen van haar ervaring. Zelf blijft ze zich ontwikkelen en uitdagen, zoals in het betrekken van niet evident bereikbare groepen. Ook het innovatief vormgeven van Levuur als organisatie boeit haar erg. Het verschil maken mét collega’s, klanten en ‘stakeholders’ in maatschappelijke vraagstukken, is wat haar drijft. Als vrijwilliger doet ze dit ook binnen Akiiki en De Broeikas. Ze is van vele markten thuis: beleidsplanning, strategie- en organisatieontwikkeling, netwerkvorming, transitie,... Van vele terreinen: innovatie, arbeid, onderwijs, cultuur, klimaat, mobiliteit, inclusie,… Op tijd en stond wandelen en reizen met wie haar lief is, laadt haar helemaal op.
Hallo, ik ben Wiske. Ik ondersteun organisaties graag om echt een verschil te maken in de uitdagingen waar ze voor staan. In het samenspel tussen strategisch ontwerpen en mensen betrekken, voel ik me het beste thuis. Ik heb hierbij bewust aandacht voor leren en ontwikkelen, waardoor mensen en organisaties ook op langere termijn duurzame resultaten kunnen neerzetten.
Een diploma Agogische Wetenschappen, Postgraduaat HRM en een 2 jarige opleiding in het begeleiden van veranderprocessen, geven me een sterk fundament. Ervaring in uiteenlopende organisatiecontexten, waaronder profit, not for profit, overheid en de academische wereld, dagen me uit om verschillende perspectieven te blijven zien en te verbinden.
Ook als bestuurder van Levuur focus ik op de meerwaarde die we vanop onze unieke neutrale plek hebben om samenwerking te ondersteunen in en tussen organisaties en sectoren.