Participatiepioniers

voor mensen met ervaring op de teller en power onder de motorkap

Ben je al een tijd ‘participatief’ aan de slag in je bestuur of dienst? Ga je dag in dag uit voor nóg meer resultaat en impact? Voor je collega’s, je stakeholders, je burgers? Ben je ambitieus maar ook zoekend: “hoe kan ik participatie echt laten leven intern, en bijgevolg ook buiten de muren van mijn organisatie? Hoe kom ik hier intern van mijn eilandje af, smeed ik samenwerkingen met mijn expert-collega’s? Hoe kan ik blijven groeien, zowel inhoudelijk als persoonlijk? Hoe kan ik verder pionieren op vlak van participatie(ve attitude)?”

Goed nieuws! Je bent niet alleen want je hebt heel wat collega’s die de inhoudelijke lat hoog leggen maar zeker ook nog verder uitgedaagd willen worden.

Levuur speelt al lang met de idee om deze pioniers samen te brengen. Wel, het is zo ver. Geertrui en Annemie gaan met max. 12 participatiepioniers op pad. Op pad naar het ‘next level’.

Gedurende heel volgend academiejaar gaan we samen op stap in 3 intervisiedagen en evenveel tussentijdse online momenten. We smeden samen een team van pioniers dat stilstaat bij impact in hun opdracht enerzijds, en de persoon achter de functie anderzijds. Wie weet groeit hier ook een levenslang netwerk uit?

Waar en wanneer?
werkdagen: sessie 1 op 9 november in Mechelen, sessie 2 en 3 in februari en mei
online sessies: samen te bepalen

Prijs: 1490 euro excl. btw

Interesse? stuur een mail aan annemie@levuur.be


Genoeg gestemd?

Hoe kunnen we samen de opkomst bij lokale verkiezingen verhogen?

Van wetenschappelijke inzichten tot een concrete aanpak in de praktijk.

De uitdaging waar we samen voor staan

Binnen 1 jaar – vanaf de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024- zijn we als kiezers niet meer verplicht om naar de stembus te gaan.  Bij lokale verkiezingen zien we in landen zonder opkomstplicht bijzonder lage opkomstcijfers.

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen blijven deelnemen aan lokale verkiezingen en betrokken zijn bij hun gemeente? Wat zijn de barrières die in de weg staan om deel te nemen aan verkiezingen en hoe kunnen we deze verlagen? Wat kunnen we als lokaal bestuur of organisatie doen om burgers te betrekken en motiveren?

Programma 

 • 9u30: Inloop en ontvangst
 • 10u00: Wat weten we al? (Prof. Sofie Marien)
  We vertrekken van inzichten uit de rijke wetenschappelijke literatuur. We kijken hierbij ook over de landsgrenzen heen:  Wat was het effect van het afschaffen van de opkomstplicht in andere landen?  Hoe motiveren andere overheden hun burgers? Wat werkt? Wat werkt niet? Met ruimte om in gesprek te gaan.
 • 11u15: Wat gebeurt er al?
  Vanuit verschillende organisaties wordt momenteel initiatief genomen. Misschien ook iets waar jij mee aan de slag kan?
 • 12u30: Lunch
 • 13u15: Wat kan ik zelf doen?
  We laten je kennismaken met 3 concrete plannen van aanpak die je in je eigen context kan opzetten. Deze plannen zijn speciaal ontworpen voor deze uitdaging en gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten die we in de voormiddag toelichten. Je gaat dus naar huis met praktische ideeën voor opkomstbevordering en om de lokale democratie te versterken.
 • 15u30: Einde 

Praktisch

 • Data: 11 oktober 2023
 • Locatie: Provinciehuis Leuven (Provincieplein 1, 3010 Leuven)
 • Prijs: 275 euro excl. btw

Doelgroep

Iedereen met interesse in het onderwerp is uiteraard welkom om deel te nemen. We denken in het bijzonder aan iedereen die actief is binnen een lokaal bestuur, van gemeenteraadsleden tot ambtenaren verantwoordelijk voor participatie.

schrijf je in

Over de organisatoren

Prof. Dr. Sofie Marien heeft jarenlange ervaring in wetenschappelijk onderzoek naar politieke participatie en politiek vertrouwen aan de KULeuven. Ze trad daarnaast op als analist in de lokale en nationale verkiezingsshow van 2018 en 2019 (VRT). Ze is tevens co-editor van het boek “de lokale kiezer”.

Levuur begeleidt via co-creatie veranderprocessen die impact hebben op onze toekomst. Als experten in participatie en stakeholdermanagement is betrokkenheid van burgers bij onze samenleving één van onze belangrijkste maatschappelijke uitdagingen.

Bij Tree company combineren we kennis van politiek en participatie met knowhow en expertise op het vlak van digitale technologie. Wij geloven dat we dankzij die digitale technologie de democratie kunnen versterken. Met projecten zoals de Stemtest en tal van participatieprojecten helpen we burgers informeren en betrekken in verkiezingstijd en ver daarbuiten.

*Het idee voor deze dag kreeg vorm naar aanleiding van onze basisopleiding ‘the art of participation’. De afschaffing van de opkomstplicht was de leercase waarrond we samen aan de slag gingen met de deelnemers. De zaadjes voor de plannen van aanpak werden hier geplant.


Finlay Degrauwe

Finlay Degrauwe is een Interaction Designer met een hart voor maatschappelijke verandering. Vanuit zijn achtergrond als ontwerper geeft hij processen vorm vanuit de noden en de middelen die zich aanbieden.

Als procesontwerper- en begeleider engageerde hij zich in verschillende veranderingstrajecten rond onderwijs, inclusie, ruimtelijke planning, klimaat, technologie en herbestemming.

Daarnaast is Finlay actief als ondernemer bij Levuur om technologische toepassingen in te zetten voor sociale cohesie te versterken, met oog voor minderheidsgroepen, nieuwkomers en personen met een handicap.

Finlay Degrauwe

Gachardstraat 9
1050 Elsene

+32 497 08 77 71


In House Training

De Inhouse Training Participatie en Stakeholdermanagement is een opleiding voor mensen van eenzelfde organisatie, bestuur of dienst, collega’s dus. De training heeft tot doel teamleden samen meer vertrouwd te maken met participatie, met de mogelijkheden en meerwaarde maar ook met de valkuilen. Het is een introductie, een verkenning… maar wel met smaak naar meer! 

De training wordt gegeven door ervaren procesbegeleiders in participatieve projecten, die hun rugzakje aan ervaringen, methodieken, cultuur, inzichten, aandachtspunten… graag delen met jou en je collega’s. De inhouse training bestaat uit verscheidene modules en wordt op maat van jouw noden uitgewerkt.

Onze inhouse training slaat aan! We hadden al fijne sessies in en met lokale besturen, milieuorganisaties, intercommunales, ingenieur- en adviesbureaus…

Voor meer info, lees onderstaande one pager en/of neem contact op met annemie@levuur.be of info@levuur.be

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [153.52 KB]

 


The Art of Participation

Betrokkenheid als hefboom voor complexe uitdagingen

5-daagse basisopleiding

Participatie, een kunst? Het vraagt alleszins ook techniek, creativiteit en veel oefening. Wil jij ook een uitgebreide basis in je rugzak? Dat kan!

In deze opleiding nemen we je 5 dagen mee op pad. We vertrekken van een stevige wetenschappelijke basis, waar we meer dan 10 jaar kennis en inzichten uit praktijkervaring aan toevoegen. Bovendien zijn we er zeker van dat in onze leergroep van deelnemers heel wat boeiende perspectieven aanwezig zijn, waardoor we samen interactief en met onze voeten in de praktijk, aan de slag kunnen.

Omdat meer hybride vormen van participatie -de combinatie van offline en online participatiemethodes- niet meer weg te denken is, slaan we voor deze opleiding de handen in elkaar met Treecompany, onze DBP Partner.

Voor wie? 

 • Professionals verantwoordelijk voor het ontwerpen en begeleiden van participatieve trajecten en/of belanghebbendenmanagement (intern en/of extern), vb. participatieambtenaar of verantwoordelijke personeel en organisatie 
 • Professionals verantwoordelijk voor het bereiken van concrete resultaten en een duurzame impact, vb. omgevingsambtenaar of jeugdwerker
 • Politiek verantwoordelijken die verschillende belangen en standpunten willen ombuigen tot sterke beleidskeuzes, vb. burgemeester, schepenen of kabinetsmedewerkers 
 • Directieleden gebaat bij duurzame constructieve relaties met partnerorganisaties

Wat?

 • Je verwerft een diepgaand inzicht in de fundamenten van participatief werken met interne en externe belanghebbenden. 
 • Je leert hoe je een (beleid)uitdaging van bij (of voor) de start tot (ver) na de oplevering, zo aanvliegt dat je slaagkansen aanzienlijk vergroten en meer duurzame resultaten opleveren.
 • Je begrijpt hoe je participatieve inspanningen in mensdagen, doorlooptijd en budgetten evenwichtig inzet in functie van het beoogde resultaat. 
 • Je kan na afloop van de opleiding een participatieve aanpak ontwerpen, begroten, afbakenen, beargumenteren. 
 • Je  maakt kennis met verschillende methodieken die je kan inzetten tijden je participatief traject. 
 • Je krijgt de kans om uit te wisselen met mensen met gelijkaardige interesses en ervaringen.

Waar hebben we het dan concreet over :-)? 
We willen je graag met antwoorden voorzien op onderstaande veel gestelde vragen

 • Wat is participatie en waarom is dit belangrijk? 
 • Welke vormen en gradaties van participatie zijn er?
 • Wanneer is een duidelijke handleiding nodig en wanneer komt het aan op grondhouding en basisprincipes? 
 • Wat is er nodig om op persoonlijk maar ook organisatorisch vlak die ‘participatieve omslag’ te maken?
 • Hoe kan ik grip krijgen op de complexe werkelijkheid? Welke dingen spelen er nu echt?
 • Welke stakeholders zijn belangrijk, welke betrek ik wanneer, waar en hoe? Hoe kan ik hun engagement en betrokkenheid vergroten en ondersteunen?
 • Hoe kan ik een participatief traject ontwerpen waarmee ik mijn doelen bereik en dat toch haalbaar en betaalbaar is? Wanneer kies ik voor online of offline participatie? Wanneer raadpleeg ik mensen afzonderlijk, wanneer best in groep? Hoe bouw ik de juiste vraagstelling op en hoe verwerk ik de reacties? 
 • Hoe krijg ik een rode draad in mijn proces en vermijd ik om van de ene workshop/vergadering/event naar de volgende te gaan? Hoe houd ik betrokkenheid bij deelnemers en partners warm?
 • Hoe ontwerp ik een workshop? Welke methodieken kan ik gebruiken om samen met stakeholders tot resultaten te komen? Wat komt er praktisch allemaal kijken bij participatief werken? Hoe neem ik dit alles eventueel op in een draaiboek? 
 • Wat als het anders loopt dan verwacht? Hoe kan ik bijsturen zonder alles terug in vraag te stellen? Wie betrek ik daar dan bij? 
 • Wat zijn mijn rollen als procesbegeleider en hoe kan ik mijn verschillende petjes (projectleider, medewerker, expert…) op een goede manier combineren? 
 • Hoe begeleid ik een gesprek en wat als het botst? 
 • ….

Praktisch: 

Data: 14-15 december 2023, 18-19 januari en 1 maart 2024

Tijd: 9u30 inloop, start om 10u, einde om 16u30 (op dag 2 bij tweedaagse)

Locatie: De Kluiserij, Aalstersedreef 1, 1790 Affligem voor tweedaagses
Transfer van en naar station Aalst is mogelijk.
Locatie dag 5 nog te bepalen.

Prijs: 2485 excl. btw – Eten, overnachtingen en trainingsmateriaal zitten in de prijs inbegrepen.

 

Met vragen over deze opleiding kan je terecht bij wiske@levuur.be

schrijf je in

Barbara Janssens

Wat is ‘my game’?


 • Ik heb kennis en uitgebreide ervaring met onderwijs, welzijn en diversiteit. Op het kruispunt van deze domeinen voel ik mij als een vis in het water.
 • Ik ben sociaal geëngageerd en heb ervaring in het werken met kwetsbare doelgroepen.
 • Als erkend sociaal bemiddelaar sla ik graag bruggen tussen mensen en zie conflicten als kansen naar iets nieuws.

Wat typeert en drijft mij?


 • Ik hou ervan om netwerken uit te bouwen en belangen te verbinden met een uitgebreid team van stakeholders.
 • Ik ben een gedreven procesmanager. Ik hou ervan om, vanuit een gedeeld eigenaarschap, trajecten te begeleiden, ideeën te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de output gedragen wordt en concreet is om mee aan de slag te gaan.
 • Ik hou ervan om te faciliteren en de essentie naar boven te halen.
 • Ik ben intellectueel nieuwsgierig en flexibel inspelen op opportuniteiten die zich voordoen, vind ik een uitdaging.
 • Ik ben relatiegericht. Ik heb bijzondere aandacht voor de omgeving en het persoonlijk contact.

Waarom Levuur?


 • Omdat ik enorm geloof in de meerwaarde van participatie. De kracht en de kennis van de groep kunnen bovenbrengen zorgt ervoor dat beslissingen gedragen, onderbouwd en stevig verankerd worden. Dit raakt ook aan mijn expertise in het kader van bemiddelen waarbij de weg wordt gezocht naar oplossingen die aanwezig zijn bij de betrokkenen.
 • Omdat het team een fijne groep mensen is met zeer diverse expertises die elkaar versterken en waar je van elkaar kan leren.

Korte bio


 • Master in de sociologie met aggregaat in de sociale wetenschappen en een postgraduaat “Intercultureel Management en internationale organisatie” (CIMIC)
 • Erkend sociaal bemiddelaar (MEDIV) en werkzaam binnen het Netwerk onderwijsmediation (NOM)
 • Coördinator vanuit Alba voor de netwerken welzijn-onderwijs voor Vlaams-Brabant (in opdracht van het agentschap Opgroeien)
 • Ik volgde verschillende opleidingen waaronder Leertraject Participatie (Levuur), Leiderschapsontwikkeling en managementvaardigheden, Deep Democracy, Sociocratie.
 • Ruime ervaring in het begeleiden van groepen en projecten binnen onderwijs en welzijn.
 • Ik ben zeer goed tweetalig.

0478 31 00 93

There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in. (Leonard Cohen)


Katrien Colson

Wat is ‘my game’?


 • Managen van projecten en programma’s met uiteenlopende stakeholders, snelheden en logica’s
 • Ontwerper en facilitator van groepsprocessen
 • Ik zet mijn nieuwsgierigheid, openheid, energie en positiviteit 100% in om vooruit te kunnen

Wat typeert en drijft mij?


 • Ik ben een lichtjes hyperactieve, creatieve generalist
 • Alles en iedereen met een maatschappelijke insteek boeit mij
 • Mijn drijfveren zijn: begrijpen hoe iets of iemand in elkaar zit, alles bespreekbaar krijgen en resultaten neerzetten

Waarom Levuur?


Ik heb samen met Levuur al heel wat watertjes doorzwommen in mijn tijd als ambtenaar. Toen ik besliste om als zelfstandige aan de slag te gaan, kon een samenwerking niet uitblijven. Levuur doet wat ik belangrijk vind: bewust energie steken in zaken die er maatschappelijk toe doen.

Korte bio


 • Bestuurskundige (UGent), met een postacademische vorming relatie- en communicatiewetenschappen en uiteenlopende trainingen
 • Zeer brede ervaring in de lokale overheidssector, ondermeer dankzij 11 jaar Stad Genk
 • Inburgeringscoach, fietscultuurpromotor, organisator van netwerkavonden en supporter van burgerinitiatieven, allemaal in mijn Genk

Weg naar As 280d
3600 Genk

+32 479 92 07 31


Video's


Werken of stage

Werken bij Levuur

Levuur is een coöperatie van zelfstandige ondernemers. We noemen onszelf een systeem van losjes gekoppelde delen. We zijn, als systeem, met elkaar verbonden door onze gemeenschappelijke visie op de kracht en het belang van participatie en en de wijze waarop we ons beroep willen uitoefenen. Het eigen ondernemerschap is hierbij een centrale waarde. We werken graag en veel samen maar zonder hierbij een verantwoordelijkheid te ‘moeten’ opnemen voor het werk van de anderen.

Levuur bestaat uit een binnen- en een buitencirkel van collega’s: de vennoten enerzijds, en onze soulmates anderzijds. De vennoten dragen samen de verantwoordelijkheid over de (zakelijke) ontwikkeling van Levuur, met onze soulmates staan we samen in projecten, denken we na over de ontwikkeling van ons vak en verbinden we ons door nieuwe initiatieven en projecten in de wereld te zetten. Met onze soulmates komen we meermaals per jaar samen om ruimte voor verbinding, ontmoeting en creatie te bieden.

Levuur staat open om nieuwe vennoten op te nemen maar enkel nadat er intensief in verschillende projecten is samengewerkt en deze samenwerking door beide partijen als ’smakend naar meer’ is gewaardeerd.

Stage bij Levuur

Levuur biedt ook graag plaats aan stagiairs die ons vakgebied willen leren kennen en bereid zijn om samen met ons ondernemend aan de slag te gaan.

Autonomie en zelfsturing zijn belangrijke voorwaarden voor ons maar in ruil krijg je ontzettend stimulerende leer- en werkplekken.

Omwille van de aard van onze job kunnen we wel enkel plaats bieden aan langdurige stages (minimum 4 maanden).

Interesse?

Contacteer ons

Agenda en inschrijven

Klik op de activiteit voor meer details en/of om je te registreren

There are no upcoming events at this time.