Hoe kunnen we samen de opkomst bij lokale verkiezingen verhogen?

Van wetenschappelijke inzichten tot een concrete aanpak in de praktijk.

De uitdaging waar we samen voor staan

Binnen 1 jaar – vanaf de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024- zijn we als kiezers niet meer verplicht om naar de stembus te gaan.  Bij lokale verkiezingen zien we in landen zonder opkomstplicht bijzonder lage opkomstcijfers.

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen blijven deelnemen aan lokale verkiezingen en betrokken zijn bij hun gemeente? Wat zijn de barrières die in de weg staan om deel te nemen aan verkiezingen en hoe kunnen we deze verlagen? Wat kunnen we als lokaal bestuur of organisatie doen om burgers te betrekken en motiveren?

Programma 

 • 9u30: Inloop en ontvangst
 • 10u00: Wat weten we al? (Prof. Sofie Marien)
  We vertrekken van inzichten uit de rijke wetenschappelijke literatuur. We kijken hierbij ook over de landsgrenzen heen:  Wat was het effect van het afschaffen van de opkomstplicht in andere landen?  Hoe motiveren andere overheden hun burgers? Wat werkt? Wat werkt niet? Met ruimte om in gesprek te gaan.
 • 11u15: Wat gebeurt er al?
  Vanuit verschillende organisaties wordt momenteel initiatief genomen. Misschien ook iets waar jij mee aan de slag kan?
 • 12u30: Lunch
 • 13u15: Wat kan ik zelf doen?
  We laten je kennismaken met 3 concrete plannen van aanpak die je in je eigen context kan opzetten. Deze plannen zijn speciaal ontworpen voor deze uitdaging en gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten die we in de voormiddag toelichten. Je gaat dus naar huis met praktische ideeën voor opkomstbevordering en om de lokale democratie te versterken.
 • 15u30: Einde 

Praktisch

 • Data: 11 oktober 2023
 • Locatie: Provinciehuis Leuven (Provincieplein 1, 3010 Leuven)
 • Prijs: 275 euro excl. btw

Doelgroep

Iedereen met interesse in het onderwerp is uiteraard welkom om deel te nemen. We denken in het bijzonder aan iedereen die actief is binnen een lokaal bestuur, van gemeenteraadsleden tot ambtenaren verantwoordelijk voor participatie.

schrijf je in

Over de organisatoren

Prof. Dr. Sofie Marien heeft jarenlange ervaring in wetenschappelijk onderzoek naar politieke participatie en politiek vertrouwen aan de KULeuven. Ze trad daarnaast op als analist in de lokale en nationale verkiezingsshow van 2018 en 2019 (VRT). Ze is tevens co-editor van het boek “de lokale kiezer”.

Levuur begeleidt via co-creatie veranderprocessen die impact hebben op onze toekomst. Als experten in participatie en stakeholdermanagement is betrokkenheid van burgers bij onze samenleving één van onze belangrijkste maatschappelijke uitdagingen.

Bij Tree company combineren we kennis van politiek en participatie met knowhow en expertise op het vlak van digitale technologie. Wij geloven dat we dankzij die digitale technologie de democratie kunnen versterken. Met projecten zoals de Stemtest en tal van participatieprojecten helpen we burgers informeren en betrekken in verkiezingstijd en ver daarbuiten.

*Het idee voor deze dag kreeg vorm naar aanleiding van onze basisopleiding ‘the art of participation’. De afschaffing van de opkomstplicht was de leercase waarrond we samen aan de slag gingen met de deelnemers. De zaadjes voor de plannen van aanpak werden hier geplant.